Perlite – Vulkansten

Naturens egen produkt

En helt naturling isoleringsprodukt

Perlite blev utvecklat i USA efter andra världskriget och idag finns fabriker i stora delar av världen som producerar olika typer av perlite. Det finns mycket stora mängder av vulkansten vilket gör att vi har tillgång till nästan oändliga mängder på världsbasis.

Perlite används till isolering av både gamla- och nya hus samt byggnader. Genom åren har flera tusen hus och byggnader i Sverige och Danmark blivit isolerade med perlite.

perlite

Mångsidig lösfyllnads-isolering.

Perlite är en vulkansten som bryts i öppna dagbrott runt om i världen och finns i enorma mängder.

Perlite är en vulkansten som bryts i öppna dagbrott runt om i världen och finns i enorma mängder. Perliten som skeppas till Nordisk Perlite i Danmark importeras från Grekland och Turkiet på stora båtar med ca 4000 ton rå Perlite. Efter att ha solltorkats och krossats skickas den till fabriken i Danmark. Där poppas den upp till små korn. I kornen från vulkanstenen finns oräkneliga luftbubblor som innesluts i det mjuka glasartade partikelskalet. Det är dessa små luftbubblor som ger Perlite dess låga densitet och goda isoleringsförmåga.

Perlite har låg energianvändning vid tillverkningen och låga koldioxidutsläpp. Dessutom bidrar man med överskottsvärme till det lokala fjärrvärmenätet. Det går utmärkt att återanvända, eller använda till jordförbättring.

Läs mer om Perlite här

Unika egenskaper med effektiv isolering

  • Naturligt material, luktfri och utan emissioner

  • Kapillärbrytande (6cm) och isolerande på samma gång.

  • Skarvlös isolering, Lambdavärde 0,040

  • Hållbart i 1000 år

  • Isolerar utmärkt samtidigt som den är obrännbar och diffusionsöppen

  • Stabil. Säker mot fukt, mögel och skadedjur

  • Är lätt och effektiv att hantera.